Gratis verzending vanaf €18 130+ erkende reviews (9,6) Ontevreden? 100% geld terug

SPF FACTOR IN DAGCREMES

(WERKEN NIET?)

SPF factor in dagcremes (werken niet?). De titel klinkt een beetje misleidend. Maar dat is nodig om het verschil goed duidelijk te maken. Het verschil tussen zonnebrandcrème met SPF en dagcrèmes waar SPF aan toegevoegd is. Op het eerste gezicht lijken ze hetzelfde.

 Toch is hun functie verschillend. Zoals jij je misschien wel kunt herinneren moet je voor een optimale zonbescherming iedere 2 uur zonnebrandcrème smeren zo dik als een theelepel. Bij een dagcrème doe je dat eigenlijk bijna niet. Daar is het product vaak te duur voor en is ons dagelijks bestaan te hectisch. 

En daar komt zonnebrandcrème om de hoek kijken. De volumes hiervan zijn groter. Ze bevatten bijna geen voedende ingrediënten en hebben als enige taak om zonschade tegen te gaan. Op zichzelf een fantastisch idee. Alleen weten we uit ervaring dat met name het gezicht veelvuldig wordt blootgesteld aan zonnestralen.

Allemaal leuk en aardig, maar hoe weet je nou wat je op welk moment moet gebruiken? We geven je daarom een simpel ezelsbruggetje. Zonnebrand gebruik je met name op zonovergoten zomerdagen aan het strand. Dagcreme met SPF gebruik je verder alleen op reguliere dagen in het najaar, voorjaar en winter. 

WELKE FACTOR?

Nu je weet wat je moet smeren is het nog wel handig om te weten welke factor. Ieder SPF product heeft een zogenoemde beschermingsfactor (Sun Protection Factor). De SPF factor in dagcremes wordt uitgedrukt met een getal. Dit getal geeft feitelijk alleen de mate van bescherming weer tegen UVB-straling. Globaal zijn er 2 soorten Uv-straling van dagelijks zonlicht te onderscheiden, Uva en Uvb-straling. 

Deze laatste is bekend van de rode huidverbranding door zomerzon. Deze vorm van straling zorgt voor een aanzienlijk risico in huidkanker. Ook zorgt Uvb-straling voor de aanmaak van Vitamine D door de huid. Minder bekend is het effect van Uva-straling. Uva-straling is in tegenstelling tot Uva-straling behoorlijk constant. 

Waar Uva-straling met name een product is van de zomerzon, is Uva-straling ook aanwezig tijdens bewolking of zonlicht achter glas, Het draagt in belangrijke mate bij aan huidveroudering en het risico op huidkanker. Daarom is het essentieel dat je altijd een product smeert dat zogenoemd ‘broad spectrum’ is. Dat betekent zoveel als bescherming biedend tegen beiden vormen van Uv-straling.